Diaľnica medzi Prešovom a Košicami je pre únik látky stále uzatvorená

14.04.2023 Prešov

Prešov 13. apríla (TASR) - Únik kyseliny chlorovodíkovej z cisterny nákladného vozidla na parkovisku na diaľnici medzi Prešovom a Košicami životné prostredie v okolí neohrozil. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ľubomír Toďor. Do vzduchu a pôdy sa nebezpečná chemikália podľa jeho slov nedostala, keďže to skrápajú. Na mieste zasahuje aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

"Vodárne monitorujú tok, ktorý je nižšie. V okolí desať metrov nebolo nič namerané. Ani v okolitých obciach nebolo nič zistené. Je to malý únik," povedal Toďor.

Hasiči kyselinu chlorovodíkovú aktuálne prečerpávajú z cisterny do pripravených barelov. "Po naplnení a dekontaminácii už máme pripravené vozidlá, ktoré to odvezú na skládku do továrne, ktorá môže skladovať nebezpečný odpad. Momentálne sa rieši, kde to umiestnime," uviedol s tým, že potrebujú naplniť celkovo 23 barelov.

Spoločnosť Slovnaft sa podľa jej hovorcu Antona Molnára v súvislosti s únikom chemickej látky z cisterny na parkovisku pri čerpacej stanici riadi opatreniami integrovaného záchranného systému.

"Čerpacie stanice Janovík na diaľnici v oboch smeroch boli okamžite uzavreté a personál evakuovaný. Momentálne neevidujeme žiadne poškodenie zdravia zamestnancov stanice, ani zákazníkov čerpacej stanice," doplnil Molnár s tým, že cisterna je odstavená na parkovisku za čerpacou stanicou, ktoré prevádzkuje Národná diaľničná spoločnosť.

Diaľnica medzi Prešovom a Košicami je naďalej od rána v oboch smeroch uzatvorená.
 
 

Diaľnica D1 Prešov - Košice je prejazdná v oboch smeroch bez obmedzení

Prešov/Košice 14. apríla (TASR) - Diaľnica D1 Prešov - Košice je prejazdná v oboch smeroch bez obmedzení. V piatok ráno o tom informovala prešovská krajská polícia na sociálnej sieti.

Diaľnica bola v oboch smeroch uzatvorená od štvrtkového (13. 4.) rána, dôvodom bol únik kyseliny chlorovodíkovej z cisterny nákladného vozidla na parkovisku. Podľa hasičov únik chemickej látky životné prostredie v okolí neohrozil. Na mieste zasahovala aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).
 
 

Vyberte región